Budu atau sos ikan bilis ialah sejenis pekasam yang
dibuat menggunakan ikan bilis. Ia merupakan makanan tradisional yang terkenal
di Malaysia dan dipasarkan di Kelantan dan Terengganu.Makanan favourite abang
tu.hehhe.
Apa yang istimewa mengenai budu ni??meh abang kongsi
sikit.hehhe.. Budu ni didapati berpotensi untuk melawan radikal
bebas dan dipercayai mampu menghalang proses penuaan dan mencegah terjadinya
penyakit degeneratif seperti aterosklerosis, koroner jantung, penyakit kencing
manis, kanser dan selainnya pada peringkat lebih awal. Kajian mendalam juga
mendapati budu turut mengandungi zat antibakteria penyebab cirit (diarrhoea),
penurunan kolestrol darah, pencegah penyakit jantung dan hipertensi.
Budu with asam limau geng |
Budu cap Ketereh. |
Sempoi + PADU beb!!! |
Budu Paket Yang Dieksport ke Luar Negara |
Ia juga dapat mempertingkatkan IQ kepada sesiapa
yang memakannya, kerana ia merangsangkan sel-sel otak dan akan memperkukuhkan
ikatan di antara neuron-neuron serta menguatkan neuron-neuron yang lemah.Pemakanan
budu turut bertindak membantutkan pertumbuhan bakteria raffinosa dan stokiosa,
penyebab utama gejala flatulensi dan masalah kembung perut bagi kanak-kanak dan
orang dewasa. 2 kelompok vitamin yang terdapat pada budu iaitu, vitamin larut
air (vitamin B kompleks) dan vitamin larut lemak (vitamin A, D, E dan K).
Penelitian
yang dilakukan di Universiti North Carolina, Amerika Syarikat,menemukan bahawa
unsur genestein dan phytoestrogen yang terdapat pada budu terbukti dapat
mencegah penyakit kanser, proses penuaan dan barah payu dara.Siap mat salleh
pun mengakui kebaikan budu ni geng..hehhehe..Jadi itu la serba sedikit tentang
makan tradisional yang famous dan kami banggakan..sekian.
Source from google : https://ms.wikipedia.org/wiki/Budu
Semua gambar diambil dari Google Image
No comments:
Post a Comment