ini menyukai cheese kan . so haritu saya ada membuat cheesekut . saja je try kan . sbb cara-cara
membuat nya tidak menggunakan oven atau bahan bakar . so lagi senang lah nk buat nya . cheesekut
ini dh lama dh popular cuma kadang2 orang malas nk membuat nya kerana ianya cheese . susah nk
mnyimpan nya . ia mestilah disimpan di dalam peti sejuk .
BAHAN-BAHAN RESEPI CHEESEKUT
Cream cheese 250g (guna brand tatura)
1/2 tin susu pekat(tak kisah brand apa)
biskut cream craker(hup seng)
susu kotak 250 ml (full cream)
CARA-CARA MEMBUAT CHEESEKUT
1. mula-mula masukkn cream cheese , susu pekat dan sedikit susu kotak dan gaulkan sebati.
kemudian pukul sampai kembang . disarankan menggunakan mixer.
2. sediakan bekas acuan ( prefer menggunakan bekas berbentuk segi empat keran senang untuk membentuk biskut.
3. celup biskut dengan susu kotak full cream dan susun ke dalam bekas acuan. kalau ada lubang2 kecil, patah kan biskut dan letakkan di tempat yang berlubang.
4. kemudian sapukan creamcheese diatas biskut yang disusun. kamu boleh ulang semula lapisan itu mengikut cita rasa masing-masing. disaran kan sehingga 4 lapis biskut.
5. lapisan yang terakhir better korang letak cheese tu lebih sedikit.
6. dah siap. letakkan bekas acuan tadi ke dalam peti sejuk di belah bawah , jangan letak di belah atas pulak. nanti keras berdentum pulak .
so itu sahaja cara2 membuat cheesekut. senang je kan . saya harap kamu semua boleh la try nya.
series memang sedap. kalau ada jamuan kelas ke apa ke boleh la buat. kalau anda nk jual pun boleh je
. bagi student2 tu kan ,kalau nk side income tu boleh je jual cheesekut ni . modal nya pun xde lah
mahal mana . selamat mencuba. assalamualaikum.
berdentum macam mana kerasnya?
ReplyDeletenak jugakkk
ReplyDelete