Salam,
Sekarang bini abang dah pandai buat tat nenas berbentuk
kiub yang sedap untuk dijual.
Boleh cuba makan dan layan tat nenas kiub yang gebu gebas
ini sambil tutup mata. Feel kuih yang lembut itu cair didalam mulut
anda. Nyum nyumm…Tapi dalam kawasan Kota Bharu and Bachok je.
sape2 nak order,boleh la order yew.Harganya rm25 bagi sebekas mengandungi 50 biji tart nenas...
By DapurMamaDja |
Ok,sekarang abang nak kongsikan resepinye,yewla,hidup ni kena selalu sharing and scaringgg...hehehhe...Bagi yang tak nak beli,and nak cuba buat sendiri,dipersilakan buat sendiri yew nak tengok lenguh ke tak pinggan you all tu..hehhhe..
Bahan-Bahannye:
150 mentega tanpa garam
50 gm margerine
50 gm gula icing
1/4 sudu teh garam
2 biji kuning telur
225 gm tepung paling halus
35 gm tepung jagung
25 gm tepung susu
50 gm keju cheddar ~ di parut halus
Bahan egg wash
2 biji kuning telur
1 sudu teh susu cair
Bahan Inti
450 gm nenas ~ di parut
125 gm gula pasir
1/8 sudu teh garam
3 kuntum cengkih
3 cm kayu manis
25 gm keju cheddar parut
1 sudu teh jus lemon
Cara penyediaan inti
Masak nenas sampai air meresap
Masukkan gula pasir, garam, cengkih dan kayu manis
Masak lagi sambil di kacau hingga kering
Tambahkan keju parut dan jus lemon gaul rata ~ ita tak letak
keju
Dinginkan
Kemudian bentukkan bulat sebesar guli kecil
Cara penyediaan doh
Pukul mentega, margerin, gula icing selama 30 saat
masukkan kuning telur dan pukul rata
Tambahkan tepung paling halus, tepung jagung dan tepung susu
sambil di gaul rata
Tambahkan keju parut dan gaul rata
Simpan doh dalam peti ais
Cara penyediaan tart
Ambil adunan doh sebesar hujung jari
Bulatkan dan leperkan
Letakkan inti nenas di tengah dan tutup kemas serta bulatkan
kembali
Susus di atas loyang yang telah di letakkan baking paper
Bakar pada suhu 150C guna api bawah selama 25 minit
Keluarkan tart dari oven dan biarkan suam
Oleskan permukaannya dengan kuning telur
Kemudian taburkan keju parut
Bakar semula dengan api atas bawah pada suhu 150 selama 20
minit.
And zuuuppppp..daaa siap...
No comments:
Post a Comment